Brödkryddorna anis och fänkål ger de här skorporna en annorlunda smak, där även mandel och jordnötter ingår. De är perfekta att bjuda på efter middagen.
Ingredienser
1 tsk hel anis
1 tsk hel fänkål
½ dl sötmandel, ca 30 g
½ dl salta jordnötter, ca 35 g
100 g smör eller margarin
2 ägg
1 dl strösocker
5½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk hjorthornsalt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Stöt anis och fänkål fint i en mortel. Hacka sötmandel och jordnötter.
- Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med en elvisp. Blanda mjöl och bakpulver.
- Blanda ner stött anis och fänkål, mandel- och jordnötshacket, mjölblandningen samt hjorthornsalt i äggvispet.
- Arbeta snabbt samman allt till en deg. Dela degen i tre bitar. Forma degbitarna till ca 40 cm långa längder.
- Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt. Grädda längderna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler. Sänk ugnsvärmen till 75 grader.
- Skär de tre längderna på snedden i 20 bitar var, ca 2 cm breda. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar. Torka skorporna i ugnen ca 2 timmar tills de är torra. Låt dem kallna.
Kommentarer (0)