ANZAC-kakor (ANZAC-bisquits)

Serverar: 35 portioner

Tid: 30 minuter

Dessa kakor bakades av oroliga mödrar, fruar och flickvänner till Australiska soldater som slogs för Storbrittannien i Europa under Första Världskriget. De var praktiska att baka eftersom de inte gick sönder så lätt i den långa transporten över hela världen. Många män gladdes åt dessa matpaket hemifrån och åt kakorna med andakt eftersom maten i skyttegravarna i allmänhet var urusel.

Ingredienser

  • 2,5 dl havregryn
  • Knappt 2 dl kokosflingor
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • 125 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 msk kokande vatten
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havregryn, vetemjöl, socker och kokosflingor. Smält smöret tillsammans med sirapen. Blanda bikarbonatet med vattnet och tillsätt det i smör-blandningen. Blanda ihop alla ingredienserna. Klicka ut ca. 1 msk smet på bakpappersklädd plåt. De får gärna vara lite toppiga så att de blir mjuka i mitten, men knapriga i kanterna. Grädda i ca. 20 minuter mitt i ugnen.

    Kommentarer (1)

    Anders Berggren 28 september 2020

    Anzac står för Australian and New Zealand Army Corps. Det var således inte bara australiska mödrar, fruar och flickvänner som bakade sådana. Goda är de också.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben