Serverar: 35 portioner
Tid: 30 minuter
Dessa kakor bakades av oroliga mödrar, fruar och flickvänner till Australiska soldater som slogs för Storbrittannien i Europa under Första Världskriget. De var praktiska att baka eftersom de inte gick sönder så lätt i den långa transporten över hela världen. Många män gladdes åt dessa matpaket hemifrån och åt kakorna med andakt eftersom maten i skyttegravarna i allmänhet var urusel.
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havregryn, vetemjöl, socker och kokosflingor. Smält smöret tillsammans med sirapen. Blanda bikarbonatet med vattnet och tillsätt det i smör-blandningen. Blanda ihop alla ingredienserna. Klicka ut ca. 1 msk smet på bakpappersklädd plåt. De får gärna vara lite toppiga så att de blir mjuka i mitten, men knapriga i kanterna. Grädda i ca. 20 minuter mitt i ugnen.
Anzac står för Australian and New Zealand Army Corps. Det var således inte bara australiska mödrar, fruar och flickvänner som bakade sådana. Goda är de också.