Apelsingifflar

Serverar: 16 portioner

Detta är härligt krispiga gifflar som smakar lika bra nybakade till eftermiddagskaffet som frysta och uppvärmda till den lyxiga söndagsfrukosten.

Ingredienser

  • Rivet skal av ½ apelsin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör
  • Ca 1/3 pkt jäst, 15 g
  • ½ dl rumstempererad kaffegrädde
  • Fyllning
  • 2 dl apelsinmarmelad
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 2 msk mandelspån
  • Instruktioner

    1. Mixa apelsinskalet med mjöl och socker i en matberedare med kniven isatt. Dela smöret i kuber och blanda ner det i mjölblandningen.
    2. Rör ihop jäst och grädde i en bunke. Häll vätskan i mjölblandningen och kör i matberedaren tills en deg bildas.
    3. Dela degen i två delar. Gör en bulle av varje degbit och kavla ut den till en rund degplatta, ca 25 cm i diameter.
    4. Skär eller sporra ut 8 trekanter av varje degplatta.
    5. Fördela apelsinmarmeladen på degbitarna. Rulla ihop trekanterna till gifflar. Börja att rulla vid den breda sidan av trekanten.
    6. Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa i 1 timma. Sätt ugnen på 225 grader.
    7. Vispa upp ägget och pensla gifflarna med det. Fördela mandelspån ovanpå.
    8. Grädda gifflarna ca 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
    9. Vill du variera dina gifflar kan du byta ut apelsinmarmeladen mot kanel och äpple. Det är två smaker som passar till alla typer av vetebröd och bullar. Riv två äpplen grovt och blanda ner 2 msk råsocker och 1 tsk kanel. Följ för övrigt grundreceptet.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben