Den här citrusdoftande vetekransen är ljuvligt saftig och smakar mycket apelsin. En härlig vetekaka att bjuda på när nära och kära kommer på kaffekalas.
Ingredienser
½ pkt jäst
3 dl mjölk
100 g rumstempererat smör
½ dl strösocker
1 nypa salt
Finrivet skal av 1 apelsin
1 msk färskpressad apelsinsaft
8 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
1 msk hackade syltade apelsinskal
1 msk färskpressad apelsinsaft
1 äggvita
Pensling
1 msk vatten
1 äggula
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tills den är fingervarm, ca 37 grader.
- Häll den ljumma mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig. Klicka ner smöret i degvätskan. Tillsätt socker, salt, nyrivet apelsinskal och apelsinsaft i degvätskan.
- Arbeta in det mesta av mjölet tills degen släpper skålens kant. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa 30 minuter.
- Gör fyllningen: Riv mandelmassan. Tillsätt syltade apelsinskal, apelsinsaft och äggvita och rör ihop. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i två delar.
- Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 20x45 cm. Bred ut fyllningen och rulla ihop degen från långsidan.
- Forma rullarna till kransar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt kransarna jäsa 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med lite vatten blandat med äggula.
- Grädda kransarna i den nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kransarna svalna på galler.
Kommentarer (0)