Apelsinkrans

Serverar: 2 portioner

Den här citrusdoftande vetekransen är ljuvligt saftig och smakar mycket apelsin. En härlig vetekaka att bjuda på när nära och kära kommer på kaffekalas.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 3 dl mjölk
  • 100 g rumstempererat smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • 1 msk färskpressad apelsinsaft
  • 8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 1 msk hackade syltade apelsinskal
  • 1 msk färskpressad apelsinsaft
  • 1 äggvita
  • Pensling
  • 1 msk vatten
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tills den är fingervarm, ca 37 grader.
    2. Häll den ljumma mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig. Klicka ner smöret i degvätskan. Tillsätt socker, salt, nyrivet apelsinskal och apelsinsaft i degvätskan.
    3. Arbeta in det mesta av mjölet tills degen släpper skålens kant. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa 30 minuter.
    4. Gör fyllningen: Riv mandelmassan. Tillsätt syltade apelsinskal, apelsinsaft och äggvita och rör ihop. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i två delar.
    5. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 20x45 cm. Bred ut fyllningen och rulla ihop degen från långsidan.
    6. Forma rullarna till kransar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt kransarna jäsa 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med lite vatten blandat med äggula.
    7. Grädda kransarna i den nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kransarna svalna på galler.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben