En unik söt efterrätt till Påskfesten.
Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är ett traditionellt recept till påsk idag i Spanien. Men jag ville någon subtil nyans för originalrecept och jag tyckte att apelsinglasyr var en rolig tillägg för dessa munkar.
Du kan läsa mer i min blogg www.soleado.se
Ingredienser
25 cl vatten
50 g smör
5 g salt
1 st ekologisk apelsin
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
1 dl svartsocker
5 dl vitsocker
1 l ekologisk extra jungfruolivolja
Apelsinglasyr. Här har du perfek glasyr för dessa munkar
2 dl florsocker
4 tsk apelsinsaft
Instruktioner
- 1.- Tvätta apelsinen noga och riv skalet.
- 2.- I en kastrull, häll på vatten, smör, salt och apelsinskalet och få den att koka (det brukar ta ca 5 minuter).
- 3.- Sätt mjölet tillsammans med bakpulver och kokande vatten med smör, men utan apelsinskal. Rör om tills degen börjar att stelna.
- 4.- Vänd ner ett ägg och rör om tills degen börjar att stelna. Du måste repetera gång på gång med varje ägg.
- 5.- Nu är det dags att göra munkar!
- 6.- Lägg olja på din panna. Tanken är att ha 3 fingrar djupt eftersom vi vill att munkarna ska flyta. Hetta upp oljan till medelhög temperatur.
- 7.- Försiktigt lägger munkar med en matsked till din panna när oljan är varm. Stek dem i 2 minuter på varje sida och lägg på en pappershandduk för att bli av med överflödig olja.
- 8.- I en skål tillsätt svartsocker och vitsocker och dina munkar. Blanda dem lite så att sockret fastnar på dem.
- 9.- Ta ut och låt svalna lite.
- Apelsinglasyr:
1.- Rör ihop florsocker med apelsinsaft.
- 2.- Ringla glasyren över munkarna.
- 3.- ¡Qué aproveche!
Kommentarer (0)