Denna kaka finns ofta i små hembagerier. Kakorna är snäppet över traditionella småkakor i sin elegans. De har också sekelgamla anor och fanns med i 1920-talets bakböcker eller i bakkapitlen i kokböcker. På den tiden var apelsin och syltat apelsinskal höjden av "förnämitet"
Ingredienser
3½ dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 ägg
150 g smör
Fyllning
3 dl mandel
2 dl socker
2 msk finhackade, syltade apelsinskal
2-3 tsk nypressad (blod-) apelsinsaft
Ca 1½ äggvita
Eventuellt lite röd eller gul hushållsfärg
Pensling
Äggvita
Glasyr
3/4 dl florsocker
½-1 msk vatten
Garnering
Hackad pistagemandel efter smak
Hackade, syltade apelsinskal efter smak
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjöl (ta undan lite till utbakningen), socker, ägg och smör delat i mindre bitar i en matberedare eller på mjölat bakbord. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylskåp medan du förbereder fyllningen.
- Skålla och skala mandeln. Torka mandeln med hushållspapper. Mal mandeln och blanda med socker, finhackat apelsinskal och apelsinsaft. Tillsätt äggvitan, lite i taget, tills mandelmassan blir smidig i konsistensen. Färga den gärna med lite röd eller gul hushållsfärg.
- Kavla ut degen till två plattor, 15x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Forma mandelmassan till två rullar, ca 40 cm långa. Lägg en rulle mitt på vardera degplatta. Linda degen runtom rullarna. Pensla äggvita i skarven så att degen håller ihop. Lägg längderna med skarven neråt på bakpappersklädd plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
- Glasera med florsockerglasyr. Strö över hackad pistagemandel och apelsinskal. Skär längderna i sneda bitar.
Kommentarer (0)