Apelsinschnitzlar

Serverar: 40 portioner

Denna kaka finns ofta i små hembagerier. Kakorna är snäppet över traditionella småkakor i sin elegans. De har också sekelgamla anor och fanns med i 1920-talets bakböcker eller i bakkapitlen i kokböcker. På den tiden var apelsin och syltat apelsinskal höjden av "förnämitet"

Ingredienser

  • 3½ dl vetemjöl
  • 3/4 dl socker
  • 1 ägg
  • 150 g smör
  • Fyllning
  • 3 dl mandel
  • 2 dl socker
  • 2 msk finhackade, syltade apelsinskal
  • 2-3 tsk nypressad (blod-) apelsinsaft
  • Ca 1½ äggvita
  • Eventuellt lite röd eller gul hushållsfärg
  • Pensling
  • Äggvita
  • Glasyr
  • 3/4 dl florsocker
  • ½-1 msk vatten
  • Garnering
  • Hackad pistagemandel efter smak
  • Hackade, syltade apelsinskal efter smak
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda mjöl (ta undan lite till utbakningen), socker, ägg och smör delat i mindre bitar i en matberedare eller på mjölat bakbord. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylskåp medan du förbereder fyllningen.
    3. Skålla och skala mandeln. Torka mandeln med hushållspapper. Mal mandeln och blanda med socker, finhackat apelsinskal och apelsinsaft. Tillsätt äggvitan, lite i taget, tills mandelmassan blir smidig i konsistensen. Färga den gärna med lite röd eller gul hushållsfärg.
    4. Kavla ut degen till två plattor, 15x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Forma mandelmassan till två rullar, ca 40 cm långa. Lägg en rulle mitt på vardera degplatta. Linda degen runtom rullarna. Pensla äggvita i skarven så att degen håller ihop. Lägg längderna med skarven neråt på bakpappersklädd plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
    5. Glasera med florsockerglasyr. Strö över hackad pistagemandel och apelsinskal. Skär längderna i sneda bitar.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben