Apelsintryffelrutor
Serverar:
15-20 portioner
MUMS!
Ingredienser
Botten
150 g pepparkakor
75 g rumsvarmt smör
Apelsintryffel
2 apelsiner, skalet
2½ dl vispgrädde
400 g mörk choklad
1 msk honung
50 g rumsvarmt smör
2 msk nypressad apelsinsaft
Instruktioner
Börja med bottnen. Klä en fyrkantig form ca 20x25 cm, med aluminium eller plastfolie.
Krossa pepparkakorna ganska fint i en mortel eller matberedare. Arbeta in smöret och tryck ut massan i ett jämnt lager i botten av formen.
Fortsätt med apelsintryffeln. Tvätta apelsinerna noggrant. Skala av det yttersta, tunna skalet med en potatisskalare, utan att få med det vita.
Koka upp vispgrädden tillsammans med apelsinskalet. Låt stå och dra under lock i 15-20 minuter.
Hacka under tiden chokladen ganska fint eller kör den i matberedare. Tillsätt honungen i grädden och ge den ett nytt uppkok.
Häll den heta grädden överchokladen genom en sil för att få bort apelsinskalet.
Rör tills chokladen smält eller mixa ihop den med en stavmixer eller i en matberedare.
Tillsätt smöret och mixa eller rör till en slät och blank tryffelsmet.
Rör ner apelsinsaften och häll smeten i formen.
Låt svalna och ställ sedan in kakan i kylen i några timmar tills den stelnat.
Skär i rutor med en kniv som du sköljer i hett vatten och torkar av mellan varje knivtag.
Förvara kallt, men ta gärna fram rutorna i rumstemperatur en stund innan de ska serveras.
Kommentarer (0)
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Om cookies på Matklubben
. 
Jag förstår!