Aprikosäppelkaka

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 45 minuter

Aprikospuré och äpplen tillsammans med finstötta kardemummakärnor blir en härligt frisk dessert. Servera den med vispgrädde smaksatt med en skvätt calvados, eller som Werner & Werner sa, det går lika bra att smaksätta grädden med vaniljsocker! Satsen ger 4-5 portioner.

Ingredienser

  • 350 g syrliga äpplen
  • ¾ dl aprikospuré (den som finns på barnmatsburk går bra)
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • ¾ dl mörkt muscovadosocker
  • 2 msk calvados
  • ½ tsk finstötta kardemummakärnor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnstemperaturen på 200°
    2. Skär smöret i bitar och lägg det i en bunke, häll över mjölet och smula ihop med fingrarna. Tillsätt sockret och blanda om, knäck ner ägget och knåda ihop till en deg. Kavla ut degen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt till en fyrkant med ca 5 mm tjocklek. Vik med fingrarna upp en kant runt om.
    3. Skala och kärna ur äpplena, skiva dem tunt i halvmånsliknande skivor, lägg äpplena tätt, lite ovanpå varandra som ”tegelpannor” åt samma håll med början utifrån. Lägg nästa varv åt andra hållet, fortsätt tills degen är helt täckt av äpplen. Strö över ett tunt lager med muscovadosocker samt de stötta kardemummakärnorna. Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.
    4. Värm aprikospurén och tillsätt calvados, ta ut plåten från ugnen och pensla försiktigt purén över äpplena medan de fortfarande är varma, sätt in i ugnen ytterligare i 5 minuter. Servera kakan ljummen tillsammans med vispad och smaksatt grädde eller vaniljsås.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben