Aprikosgömmor

Serverar: 30 portioner

Kakorna gömmer kokta aprikoser som smaksatts med lite Apricot brandy.

Ingredienser

  • 1 dl mandel
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker
  • 125 g smör , rumsvarmt
  • 1-2 tsk vatten
  • Fyllning
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl vatten
  • 1 msk Apricot brandy eller annan smakrik alkohol
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Mal mandeln. Blanda mandel, mjöl (spara lite till utbakning), socker och smör. Tillsätt lite vatten i taget till en smidig deg. Svep in i plastfolie och låt ligga i kylen minst 30 minuter.
    2. Hacka aprikoserna fint och blanda med vattnet i en kastrull. Låt koka under lock ca 5 minuter. Låt svalna och smaksätt med brandy.
    3. Sätt ugnen på 150°. Dela degen i två delar och kavla ut varje del ca 4 mm tjock. Tyck ut 60 st rundlar med två olika mått (går bra med äggkopp eller liknande), 4 och 5 cm i diameter. Fint om den större är krusig i kanten. Lägg de mindre rundlarna på bakplåtspappersklädd plåt.
    4. Klicka på aprikosfyllningen och täck med den större rundeln. Var noga med att trycka fast den övre delen så att fyllningen inte läcker ut. Klipp med en sax ett jack på toppen av varje kaka, så att fyllningen inte ”kokar över”.
    5. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna svalna helt. Pudra med florsocker.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben