Aprikosring

Serverar: 10 portioner

Nybakat vetebröd är en svårslagen klassiker. Här är en fruktig variant som bör brödet lite godare och saftigare.

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 1 1/4 dl mjölk
  • ½ pkt jäst (50g)
  • 2 msk strösocker
  • ½ ägg
  • Ca 4 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 pkt torkade aprikoser, cirka 200 g
  • 2 msk strösocker
  • ½ dl russin
  • ½ påse hackade nötter eller mandlar
  • Pensling
  • ½ ägg
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sockret. Vispa upp 1 ägg lätt. Tillsätt hälften av ägget i vätskan. Spara resten till penslingen.
    2. Hacka aprikoserna fint. Tillsätt cirka 1 dl av frukthacket i blandningen. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir blank och släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
    3. Gör fyllningen. Blanda resten av aprikoshacket med socker, russin och nöt- eller mandelhack.
    4. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 40x20 cm. Fördela fyllningen över degen. Rulla ihop den från långsidan.
    5. Lägg rullen i en smord kransform. Fäst ihop ändarna noga. Klipp jack i degringen. Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degen med resten av ägget.
    6. Grädda aprikosringen på galler i nedre delen av ugnen, 20-25 minuter. Låt den stanna i formen en stund innan den stjälps upp på galler för att svalna under en bakduk.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben