Aprikostarte

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme

Ett recept som bygger på den franska äppelkakan Tarte Tatin, men här använder vi i stället färska aprikoser. Från Allers nr 34/09.

Ingredienser

  • Deg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • ½ dl florsocker
  • 1 litet ägg
  • Fyllning
  • 500 g färska aprikoser
  • 50 g smör
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Blanda samman mjöl, smör och florsocker till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen. Låt vila kallt i minst 30 minuter.
    3. Dela och kärna ur aprikoserna. Hetta upp en stekpanna av gjutjärn, lägg i smör och socker och låt det smälta tills det börjar få färg. Lägg i aprikoserna med den kupiga sidan nedåt.
    4. Kavla ut degen till en rundel, större än stekpannan. Placera den över aprikoserna och tryck ned vid kanterna. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda tills degen har fått färg, 30-35 minuter.
    5. Ta ut tarten och låt svalna något. Skär med kniv runt kanten och stjälp upp på ett stort fat. Servera ljummen med vaniljglass.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben