Baconlindad fläskfilé med mammas favoritsås

Serverar: 4 portioner

Gott kött med en helt underbart mustig vin- och svampsås, passar perfekt med t ex en potatisgratäng.

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 8 skivor bacon
  • Sås
  • 200 g champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten + stekskyn
  • 1 ½ köttbuljongtärning
  • 1 tsk tomatpuré
  • ½ dl portvin
  • 1 tsk kinesisk soja
  • ca 1 msk mörk maizenaredning
  • 1 + 1 msk smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    Putsa och skär filén i 3-4 cm tjocka skivor. De tunna ändbitarna kan läggas samman två och två. Vira om en skiva bacon och fäst med tandpetare. Bryn fläskfilén på båda sidor. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och efterstek i ugn i ca 20 min i 175 grader tills bitarna är precis genomstekta. Skölj ur stekpannan med ½ dl vatten och sila ner i en skål. Skiva champinjonhattarna och fräs dem i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Hacka lök, morot och champinjonfötter och fräs i oljan. Tillsätt vin, vatten, buljong och tomatpuré och koka sakta tills allt är mjukt. Sila av skyn över champinjonhattarna (lök, morot och champinjonfötter slängs). Tillsätt steksky, portvin och soja. Koka upp och red av med maizena under omrörning. Salta, peppra och blanka av med en klick smör. Häll såsen över köttet strax före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bailly 28 februari 2011

    En bra rätt jag och min man åt den på nyår såsen var en riktig höjdare rekomenderas :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben