Serverar: 24 portioner
De saftiga baconpirogerna passar bra som förrätt till ett glas öl eller på buffébordet.
Smält smöret. Häll på vattnet och värm till 37°C. Blanda jäst, socker och salt i en bunke. Rör i degspadet så att jästen löses upp. Blanda i mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Skär baconet smått. Skala och finhacka löken. Fräs bacon och lök i en stekpanna tills löken är mjuk. Dela upp degen i 24 delar och forma till runda bollar, låt jäsa i 15 minuter. Platta till bollarna och fördela baconfräset i mitten av degen. Vik ihop till halvmånar och tryck till så att baconfräset inte trillar ut. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 10–12 minuter i mitten av ugnen. Pensla gärna pirogerna med lite smält smör när de tas ur ugnen.
Receptet är redigerat för att det skulle bli godkänt. Jag tog bort numreringen i beskrivningen.