Baeckaoffa

Serverar: 6 portioner

Tid: 2 dagar 4 timmar 5 minuter

"Nationalrätt" från Alsace. En mycket bra bjudrätt vilken sköter sig själv i väntan på gästerna. Om det mot förmodan blir något över smakar grytan utmärkt dagen efter, eller fryst till ett senare tillfälle.

Ingredienser

  • 800 g fläskkarré, benfri
  • 500 g lammbog, urbenad
  • 800 g oxstek, fransyska eller rostbiff
  • Marinad
  • 1/1 fl Rieslingvin
  • 2 lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bouquet garni (persilja, timjan)
  • 25 svartpepparkorn
  • Terrine
  • 1,5 kg potatis, fast (t ex Asterix)
  • 300 g morötter
  • 1 purjolök
  • 200 g lök
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Marinering dag 1: Skär köttet i lagom bitar. Stoppa köttet i en plastpåse (6-8 liter) och häll i marinaden.
    2. Sug ur luften och knyt till påsen samt placera den i en bunke i kylskåpet . Marinera under cirka 48 timmar. Vänd påsen då och då.
    3. Tillagning dag 3: Smörj terrinen/lergrytan med smör (1 stor lergryta alternativt flera små).
    4. Terrine: Skiva resterande lök, potatis, morötter och purjolök ej alltför tunt.
    5. Fyll terrinen enligt följande: 1 lager potatis 1 lager lök 1 lager morötter Blanda köttbitarna och lägg dem som ett lager. 1 lager purjolök (Obs blir bränd om den ligger överst) 1 lager morötter 1 lager potatis Obs. Salta och peppra mellan varje lager. Sila marinaden och häll över vätskan i terrinen. Sätt på locket och in i ugn 220° i 2½-3 timmar.
    6. Passande viner att dricka till från Alsace är Riesling, Sylvaner eller varför inte Tokay Pinot Gris.

    Kommentarer (2)

    Aems 7 maj 2010

    Det här receptet tror jag är helt underbart. Jag sparar det och ska visa för min make. Han älskar att använda lergrytan och gör så mycket gott i den. Tack :)

    leo5959 4 augusti 2016

    Ok, det ska provas snart. Från en lergrytefan.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben