Bärtiramisu

Serverar: 10-12 portioner

En somrig och fräsch variant av den klassiska efterrätten Tiramisu.

Ingredienser

  • 100 g vit choklad
  • 5 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 500 g mascarpone, rumsvarm
  • 1 dl vatten
  • ½ dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • 4 msk limoncello (citronlikör)
  • Ca 25 savoiardikex
  • Marinerade bär
  • Ca 5 dl valfria bär, t ex blåbär, hallon och jordgubbar
  • 1 dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • Instruktioner

    1. Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Vispa ihop äggulor och florsocker. Vänd ner mascarponen och den smälta chokladen och vispa ihop till en jämn, fluffig kräm. Täck bottnen på en springform, ca 23 cm i diameter, med ett tunt lager mascarponekräm.
    2. Blanda vatten, koncentrerad saft och limoncello i en skål. Doppa ca 1/4 av kexen i blandningen och fördela dem jämnt ovanpå mascarponekrämen. Fortsätt varva mascarponekräm och doppade kex tills formen är fylld. Täck över med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst 12 timmar.
    3. Låt bären marineras i fläderbloms- och citronsaft i 20 minuter.
    4. För varsamt en tunn, vass kniv runt formens kanter, lossa tiramisun försiktigt och lägg den på ett fat - fortfarande på springformens botten. Låt bären rinna av och fördela dem sedan över tiramisun strax före servering.
    5. Om det blir bär över, servera dem gärna i en skål vid sidan om.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben