Bagarbysoppa

Serverar: 4 portioner

När jag öppnade Edsbacka Krog lagom till Valborg 1983 så hade jag den här soppan på menyn, den har fått hänga med i alla år och komponerades som en hyllning till en av mina företrädare på krogen Karl Olsson som "härskade" här mellan 1656 och 1667. Det är en soppa på jordärtskockor, mild och fin i smaken, skummig och vackert vit. Skockor åt vi i stor mängd innan vi fick potatisen till Sverige, det är med andra ord en riktig kulturväxt.

Ingredienser

  • 2 kycklingbröst
  • 10-12 jordärtskockor
  • 1 liter kycklingbuljong (helst hemkokt buljong med tärning går bra)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk osaltat smör
  • 3 dl vispgrädde
  • sal
  • peppar
  • Till dekoration
  • 1 bit purjolök fint strimlad
  • en bit morot fint strimlad
  • Instruktioner

    Strimla kycklingbrösten mycket fint. Skala jordärtskockorna. Koka dem i buljongen tills de är "mosiga". Sila från 1 dl buljong och lägg i det skurna kycklingköttet tillsammans med purjo och morot. Detta ska koka i högst fyra minuter. Blanda smöret med mjölet till en liten "kula" (beurre manié). Sila från jordärtskockorna och red av buljongen genom att vispa ner smör/mjöl-blandningen. Låt koka minst tre minuter.Häll i grädden och koka upp under vispning. Skulle soppan bli för tjock späd med mer buljong. Smaka av soppan och salta och peppra. Häll upp i varma tallrikar och lägg i det strimlade och kokta kycklingköttet tillsammans med grönsakerna. Strö över fint hackad persilja och servera genast.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben