Baklawa

Serverar: 50 portioner

Tid: 45 minuter

Små kakor med pistagenötter, mandel, valnötter & honung.

Ingredienser

  • 3 frysta smördegsplattor
  • 1 msk smör
  • Fyllning
  • 250 g hackade nötter pistage, mandel, valnötter
  • 1 krm nejlika
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 3 msk strösocker
  • Sockerlag
  • 1 ½ dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citronjuice
  • 1 msk honung
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Tina smördegsplattorna i 10min. Blanda kryddorna, nötter, sockret. Kavla ut smördegsplattorna på en smord form. Bre ut hälften av blandingen, lägg på ytterligare smördegsplattor och bre resten av blandningen. Täck med den sista plattan.
    3. Skär ut rutor med en vass kniv och pensla över med smör.
    4. Grädda mitt i ugnen i 15min, säng sedan värmen till 175grader och grädda i 35min.
    5. Häll sockret i vattnet i en kastrull och koka tills det tjocknar. Tillsätt honungen & citronjuicen och ta kastrullen från plattan. När blandningen svalnat tillsätt rosenvatten " eller vatten". Ta ur kakan ur ugnen, låt svalna 5min och ringla över sockerblandningen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Mimli89 6 september 2012

    Åh baklawa är ju hur goda som helst! Ska absolut testa att göra dessa :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben