Basilikagratäng

Serverar: 4 portioner

Gratänger är inte bara värmande höstmat. Med pigga smaker som basilika och soltorkade tomater är det här en värmande vän även under sommaren. Inte sugen på vegokött? Ersätt med kikärter eller valfria bönor.

Ingredienser

  • Ca 400 g valfritt vegokött, t.ex. sojabitar, vegobitar eller fast tofu
  • 6 soltorkade tomater
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl naturell yoghurt, t.ex. sojayoghurt
  • 2 dl grädde, t.ex. havre- eller sojagrädde
  • ½ msk flytande grönsaksbuljong
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Eventuellt 2 dl riven ost, t.ex. mjölkfri
  • Gott till
  • Pasta, råris, hirs, quinoa eller en god sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Stek vegoköttet i i lite olja tills det får fint med färg. Sprid ut i botten av en gratängform. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och hacka basilikan fint. Blanda ihop med dijonsenap, rivna vitlöksklyftor, yoghurt, grädde, grönsaksbuljong, salt och svartpeppar i en skål.
    3. Häll blandningen över vegoköttet och toppa eventuellt med riven ost. Gratinera i 20 minuter tills allt får fint med färg. Servera gratängen tillsammans med pasta, råris, hirs, quinoa eller en god sallad.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben