Båtkaka

Serverar: 8-10 portioner

Namnet fick kakan när familjen semestrade i en båt som inte hade ugn. Med glasyr blir kakan en läcker liten tårta. Det är inget bakpulver i kakan, så den blir inte särskilt hög.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl potatismjöl
  • 3 tsk vetemjöl
  • Vattenbad för formen
  • Folie
  • Glasyr
  • 100 g Philadelphiaost
  • 2 msk matfett
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • Färska bär
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en kakform (ej med löstagbar botten!), ca 23 cm i diameter. Dela på äggvitor och gulor.
    2. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa ner gulor och socker.
    3. Sikta ner mjölsorterna i smeten och blanda försiktigt.
    4. Häll smeten genast i formen och täck noga med folie. Ingen ånga får komma in i kakan. Ställ formen i en gryta med kokande vatten.
    5. När vattnet börjar koka igen, minska värmen till mellanläge. Sjud i ca 30 minuter. Prova då med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
    6. Blanda samman glasyren och bred den över kakan. Garnera med färska bär.
    7. Smaklig måltid!

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben