BBQ-falukorv med tryffelmos
En variant på "falukorv i ugn", lite lyxigare, lite mer hetta. Gör du denna en enda gång, så kommer du aldrig att se på falukorv på samma sätt igen.
Ingredienser
Korvsås
1 dl barbequesås
1 msk sambal oelek
2 tsk fransk senap
½ dl Felix chilisås (extra stark)
Potatismos
800 g potatis
50 g margarin
1½ dl mjölk
1 tsk chilepeppar serrano eller cayennepeppar
50 g finhackad bladpersilja
½ muskotnöt, knappt
2 tsk salt
20 droppar tryffelolja (alltså olja, smaksatt med tryffel. Zeta har en bra och prisvärd olja, som jag rekommenderar)
1½ tsk grovmalen svartpeppar
500 g falukorv
1 äpple
1 tsk malen kanel
1 gul lök
1 pkt bacon, 140 g
Riven ost (gärna Västerbottenost)
Instruktioner
- Skala och koka potatisen.
När den är färdig, tillsätter du övriga ingredienser och stöter eller vispar potatisen till ett färdigt mos.
Blanda ingredienserna till korvsåsen i en skål.
Skala, kärna ur och skär äpplet i ½ cm tjocka skivor.
Pudra äppelskivorna lätt med kanel och stek dem på ganska låg värme i c:a 3 minuter per sida, eller tills de börjar vätska lätt.
Skär falukorven i 1 cm tjocka skivor och löken i 2 mm tjocka skivor.
Smörj en ugnsfast form med matfett.
Doppa falukorvsskivorna i korvsåsen och lägg en korvskiva, lökskiva och äppelskiva efter varandra i en lång rad i formen. Täck med bacon och häll över riven ost.
Lägg potatismoset runt om i formen och kör i 175 graders ugn tills osten har smält (c:a 20minuter).
- Servera gärna med en grönsallad.
Kommentarer (0)