Biff Stroganoff

Serverar: 4-5 portioner

En välkryddad biff stroganoff är bland det godaste som finns. Hemligheten är som med alla andra grytor att låta den koka länge på låg värme :) Fördelen med receptet är att den kan förberedas redan dagen innan servering. Då får den också chans att gotta till sig riktigt. Smaklig spis!

Ingredienser

  • 600-800 g strimlat nötkött (fransyska eller innanlår)
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 5 färska champinjoner (kan uteslutas)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ mörk oxbuljongtärning
  • 1-2 msk soja
  • 2-3 msk rött matlagningsvin
  • 1 tsk rosmarin
  • 1-2 tsk timjan
  • 2 dl cremé fraiche
  • Ev. hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Hacka löken och skär champinjonerna i mindre bitar och tillsätt dem till köttet tillsammans med salt och peppar. Fräs på några minuter. Sänk värmen och rör ner tomatpuré. Tillsätt vatten + buljongtärningar, timjan, rosmarin, soja samt 2 msk matlagningsvin. Lägg på locket och låt grytan puttra på låg värme tills köttet är mört, brukar ta minst 2 timmar. Smaka av och tillsätt ev. mer matlagningsvin.
    2. Hit går det jättebra att förbereda rätten och den kan med fördel lagas dagen innan servering. Innan servering värms grytan upp igen och cremé fraichen rörs ner. Låt allt bli genomvarmt och strö över hackad persilja.
    3. Servera tillsammans med ris eller potatis. Gärna med en god sallad och ett gott bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (8)

    a-lie 15 januari 2011

    Underbart god stroganoff!!!!!!!!!!!!

    Hans481 14 januari 2012

    Vanebildande gott! Det borde vara förbjudet att ha så goda grytor här! Busenkelt recept dessutom! Allt gick åt med en gång. Inte ens en lunchlåda fick jag.

    Hans481 14 januari 2012

    Busenkelt och mycket gott! Jag använde svensk högrev som fick puttra i två timmar, extra kryddor två nypor strösocker och två nypor chilipulver. Men, så här i efterhand: Det behövs inga extra kryddor! Kanongott

    bubba80 14 januari 2012

    TOPPEN!!! Kul att du gillade receptet :-) Synd att det inte blev några rester, det brukar vara en hit att ha denna i lunchlådan ;-)

    Icewoman69 28 februari 2012

    Så himla gott recept...kan dock rekommendera att öka mängden vin och det blir ännu godare... Tusen tack om inget annat!

    bubba80 1 mars 2012

    Toppen att receptet gick hem :) Ja absolut kan man öka mängden vin... Allt efter eget tycke o smak ;) Jag kan även rekommendera att byta ut det röda vinet mot Sherry. Också det en riktig hit:)

    millamollan 3 april 2012

    ser gott ut, går det att frysa?

    bubba80 3 april 2012

    Vet inte hur det funkar med att frysa in en gryta som det är creme fraiche i??? Nån annan kanske vet? Onm du ska frysa ín hela grytan så rekommenderar jag att göra bara själva "basen", och tillsätta creme fraichen sen vid uppvärmingen innan serveringen. Så hade jag iaf gjort. Men testa dig fram du... Det mesta brukar ju gå att frysa :) Lycka till om du testar :) Vänligen Bubba80

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben