Bitterljuv grapefruktpaj

Serverar: 1 portioner

En enkel paj som fylls med en äggstanning smaksatt med litet bittra citrusfrukter. Den passar särskilt bra som avslutning på en fiskmiddag. Jag älskar det där lite bittra och därför tycker jag mycket om grapefrukt, brysselkål och sådana saker. Fast knappast ihop förstås!

Ingredienser

  • Mördeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 litet ägg
  • Torkade ärter till formen, valfritt
  • Fyllning
  • 1½ dl socker
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl färskpressad grapefruktjuice
  • ½ dl färskpressad limejuice
  • 4 ägg
  • 1 äggula
  • Till garnering
  • Apelsinmarmeladkonfekt
  • Litet vispad grädde eller florsocker
  • Instruktioner

    1. Arbeta samman alla ingredienserna till mördegen. Klä en pajform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter, med degen och ställ kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
    2. Fyll pajskalet med torkade ärter (om du vill). Ärterna kan användas flera gånger och håller degen på plats under gräddningen. De hindrar kanterna från att krympa och gör att bottnen blir fri från blåsor. Grädda i 15 minuter, ta ut pajskalet och ta bort ärterna. Sänk värmen till 175°.
    3. Vispa socker, crème fraiche och juice tills sockret löst sig helt. Vispa upp äggen kraftigt tillsammans med gulan innan det blandas med gräddjuicen. Häll fyllningen i pajskalet, lägg över ett bakplåtspapper och grädda ca 25 minuter eller tills äggstanningen känns fast. Garnera.
    4. Pajen går utmärkt att frysa, men vänta då med garneringen till strax före serveringen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben