Björnbärstarte

Serverar: 12 portioner

Färdig kan tarten stå ett dygn i kylen men det går också bra att förbereda degen och ha den uttummad och klar i formen i frysen. Då är det lätt att servera den läckra tarten nygräddad.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 125 g smör, kallt
  • 1 st ägg, gula
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 3 st ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 200 g björnbär, frysta
  • 2 msk mandel, hyvlad
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Hacka snabbt ihop mjöl, florsocker och smör. Gärna i matberedare.
    2. Tillsätt ägg och vatten och samla ihop en deg.
    3. Kavla eller tumma ut degen en form med löstagbar kant, 24 cm (på bilden har vi använt en avlång form 11x35 cm men då ryms inte hela satsen så du får göra en liten bredvid). Nagga degen.
    4. Sätt ugnen på 200°. Blanda ägg, kesella, creme fraiche, socker och riven mandelmassa till fyllningen och häll den degformen.
    5. Strö över björnbären och den hyvlade mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min tills äggstanningen har stannat även i mitten.
    6. Serveras ljummen eller kall med lättvispad grädde.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben