Blåbärsbägare

Serverar: 8 portioner

Det här är en ljuvlig bakelse med sockerkaksbottnar, vaniljkräm och blåbär som varvas i höga glas. Den randiga bakelsen är trevlig att se på och mycket läcker.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • ½ dl mjölk
  • Kräm
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 1½ msk potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 1 liter, ca 500 g, färska eller djupfrysta blåbär
  • Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 påse mandelspån, 50 g
  • Citronmelissblad
  • Tillbehör
  • 8 glas, ca 6 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandning och mjölk i äggvispet.
    2. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt den kallna på galler.
    3. Ta med glas ut 24 runda bottnar ur kakan.
    4. Gör krämen. Blanda mjölk, ägg, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt krämen koka upp under omrörning tills den tjocknar. Låt kallna och smaksätt med vaniljsocker.
    5. Varva bottnar, kräm och blåbär i 8 glas. Vispa grädden. Fördela den överst i glasen.
    6. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna. Rör om någon gång under tiden.
    7. Garnera blåbärsbägarna med rostade mandelspån och citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben