Blåbärsbutterkaka

Fyll butterkakan med härliga blåbär så blir den extra saftig och god.

Ingredienser

  • Deg
  • 25 g jäst
  • 2½ dl rumsvarm mjölk
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl socker
  • ½ tsk nystött kardemumma
  • ½ ägg
  • 6½-7 dl vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • Fyllning
  • 50 g rumsvarmt smör
  • ½ dl socker
  • 200 g blåbär, färska eller väl avrunna frysta
  • Pensling och garnering
  • ½ ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke oh tillsätt lite av den rumsvarma mjölken. Rör tills jästen lösts sig. Häll i resten av mjölken. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg.
    2. Tillsätt 4 dl av mjölet, klicka ner det riktigt mjuka smöret. Värm det ev lite i mikron. Häll i resten av mjölet, spara lite till utbakningen och arbeta samman till en lös och slät deg. Låt jäsa övertäckt i minst 1½ timme.
    3. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Kavla ut degen till en rektangel, ca 65x20cm. Bred på smöret, strö på socker och bär. Rulla ihop. Skär i ca 5 cm tjocka bitar. Lägg ett bakpapper i en liten långpanna, ca 25x35 cm. Placera ut bullarna med lite luft emellan så att det finns plats att jäsa. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.
    5. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben