Blir 12 rejäla bitar.
Andra tänkbara bär till denna paj:
Hallon, krusbär, havtornsbär.
Lingon går också bra om du tar 1 tsk kanel i pajskalet.
Ingredienser
Botten
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 citron
1/2 dl strösocker
Fyllning
500 g mager kesella
3 1/2 dl siktat florsocker
2 dl créme fraiche
3 äggulor
3/4 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 citron
3 äggvitor
2 msk potatismjöl
1/2 dl strösocker
Ca 3 dl frysta blåbär
Instruktioner
- Ugn 175º.
- Dela smöret i tunna stavar och mixa till jämn deg med mjöl och citronskal.
- Tryck ut i botten och upp på halva kanten av en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt degen stå kallt 10 minuter.
- Pricka sedan botten med gaffel och stötta kanterna med aluminiumfolie.
- Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och ta sedan ut den. Plocka genast bort folien och strö sockret på degbotten.
- Fyllning:
Rör ihop kesella, florsocker, créme fraiche, äggulor, vetemjöl och citronskal i en bunke.
- Vispa äggvitorna till stadigt skum med absolut fettfria redskap i en annan, mycket ren, bunke. Vänd ner skummet i kesellasmeten med några få, yviga tag med degskrapan.
- Blanda potatismjöl och strösocker med bären och fördela på pajbotten. Täck med den pösiga kesellasmeten.
- Grädda fyllningen fast och gyllene i ca 50-60 minuter mitt i ugn.
- Ta ut och låt kallna på galler. Kyl gärna kakan innan den serveras.
- Tips
Dela pajen i portionsbitar före serveringen med riktigt vass kniv, som torkas av mellan varje skär.
Om det blir något över kan det mycket väl frysas, väl förslutet.
Kommentarer (0)