Blåbärscheesepaj

Blir 12 rejäla bitar. Andra tänkbara bär till denna paj: Hallon, krusbär, havtornsbär. Lingon går också bra om du tar 1 tsk kanel i pajskalet.

Ingredienser

  • Botten
  • 125 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1/2 dl strösocker
  • Fyllning
  • 500 g mager kesella
  • 3 1/2 dl siktat florsocker
  • 2 dl créme fraiche
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl vetemjöl
  • Rivet skal av 1 citron
  • 3 äggvitor
  • 2 msk potatismjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • Ca 3 dl frysta blåbär
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Dela smöret i tunna stavar och mixa till jämn deg med mjöl och citronskal.
    3. Tryck ut i botten och upp på halva kanten av en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt degen stå kallt 10 minuter.
    4. Pricka sedan botten med gaffel och stötta kanterna med aluminiumfolie.
    5. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och ta sedan ut den. Plocka genast bort folien och strö sockret på degbotten.
    6. Fyllning: Rör ihop kesella, florsocker, créme fraiche, äggulor, vetemjöl och citronskal i en bunke.
    7. Vispa äggvitorna till stadigt skum med absolut fettfria redskap i en annan, mycket ren, bunke. Vänd ner skummet i kesellasmeten med några få, yviga tag med degskrapan.
    8. Blanda potatismjöl och strösocker med bären och fördela på pajbotten. Täck med den pösiga kesellasmeten.
    9. Grädda fyllningen fast och gyllene i ca 50-60 minuter mitt i ugn.
    10. Ta ut och låt kallna på galler. Kyl gärna kakan innan den serveras.
    11. Tips Dela pajen i portionsbitar före serveringen med riktigt vass kniv, som torkas av mellan varje skär. Om det blir något över kan det mycket väl frysas, väl förslutet.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben