Ja, jag vet, långt kvar tills det är dags för semlor. Men eftersom jag älskar blåbär måste jag bara skriva in detta recept.
Det är inte säkert jag kan vänta till premiären.
Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
Ca 14-15 dl vetemjöl
Ett ägg till pensling
Fyllning till 8-10 bullar
200 g blåbär
50-75 g mandelmassa
2-3 dl grädde
Florsocker
Instruktioner
- Ugn 250º.
- Smula jästen och rör ut den i lite kall mjölk. Knäck i ett ägg.
- Smält smöret, tillsätt resten av mjölken och värm till 37º.
Blanda i och fortsätt med salt och socker. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ordentligt i degblandare eller för hand.
Degen ska vara ganska lös men smidig, vilket den vanligen blir om man arbetar den ordentligt.
- Låt jäsa till dubbel storlek, minst 30-40 min.
- Upp på bakbord och rulla 24 bullar. Låt jäsa igen, dubbel storlek, ca 30 min.
- Pensla bullarna med ägg och grädda 8-10 min, tills de är vackert bruna och känns lätta. Låt svalna.
- Skär av locken på bullarna och gröp ur inkråmet.
- Tina blåbären och häll en liten skvätt av saften i gräddbunken (för den roliga färgens skull).
- Resten av blåbären blandar du med mandelmassa och inkråm från bullarna. Mosa noga, mandelmassan ska vara riktigt krämig för att det ska bli perfekt.
- Lägg i en klick av mandelmassan i de utgröpta bullarna.
- Vispa grädden, gärna med lite florsocker. Sätt en klick grädde på varje bulla. Sätt på locken. Florsockra ovanpå med hjälp av en tesil.
- OBS. Mandelmassan är för 8-10 bullar, så man kan frysa ner resterande bullar till en annan gång. Det blir ca 24 bullar.
Kommentarer (0)