Bladinbröd

Serverar: 2-3 portioner

Detta goda och nyttiga brödet har fått sitt namn från Bladins skola i Malmö. Där finns det eldsjälar som startat projektet Hemlagat, och nu kommer eleverna till matsalen för att äta!

Ingredienser

  • 9 dl vatten
  • 2 ½ dl filmjölk, ev. laktosfri
  • ½ dl rapsolja
  • 1 pkt torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 11 dl durumvete
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl riven morot
  • 10 - 12 dl vetemjöl
  • Till plåten
  • 2 -3 msk rapsolja
  • Instruktioner

    Värm vattnet till 40 grader. Häll vatten, filmjölk, rapsolja och jäst i en degblandare. Kör 1 minut. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket vetemjöl att degen precis släpper skålens kanter. Låt maskinen knåda 15 minuter. Låt degen jäsa i skålen 1 timme. Kör två varv med degkroken så att luften slås ur degen. Stjälp upp degen på mjölat bord, forma 2-3 limpor, beroende på hur stora limpor du vill ha. Smörj plåten med rapsolja. Lägg limporna på plåten och pensla dem med vatten. Skåra limporna efter eget önskemål. Låt dem jäsa 45 minuter. Grädda ca 45 minuter på 200 grader.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben