Bolognagratäng

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Enkel vardagsrätt

Ingredienser

  • 4 portioner kokta makaroner eller annan pasta
  • 2 stora gula lökar
  • Ca 200 g rökt skinka
  • 2 msk tomatpuré
  • Sås
  • 2 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 4-5 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • 4 dl grovriven lagrad ost
  • Instruktioner

    1. Bred ut makaronerna i en ugnssäker form. Strö 1/3 av osten över makaronerna. Hacka lökarna och fräs hacket mjukt och glansigt, utan att det tar färg, i en stekpanna. Skär skinkan i små, fina tärningar och blanda ned den i löken. Tillsätt tomatpuré och rör om. Bred blandningen över makaronerna i formen och strö på ytterligare 1/3 av osten.
    2. Såsen: Smält margarin i en kastrull. Blanda i mjölet, späd med mjölken och koka under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Slå såsen över makaroniblandningen i formen och strö över resten av osten. Grädda i 225 grader under ca 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg och är genomhet.

    Kommentarer (1)

    Annelie1969 29 september 2008

    Jag lagade den här rätten på Förskolan där jag jobbar och det blev en klockren succé. Sen lagade jag den hemma och det var likadant där. Barnen ville att jag skulle laga den fler gånger. /Annelie

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben