Bolognakrans

Serverar: 3 portioner

Italienskt vetebröd som doftar citron och har en knaprig yta av strösocker och kanel. Kransarna är enkla att baka och smakar som mästerverk!

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 ½ dl mjölk
  • 200 g rumsvarmt smör
  • ½ tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 msk bakpulver
  • 10-11 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • Skal av 1 citron
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk kanel
  • ½ dl hackad mandel
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme 37˚, häll lite över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken och klicka ner smöret. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda bakpulvret i lite av mjölet och rör sedan ner det mesta av mjölet i degen (spara ca 1 dl till utbakningen).
    2. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
    3. Rör samman ingredienserna till fyllningen.
    4. Ta upp degen på mjölet bakbord, knåda den och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en platta, 40 x 20 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Lägg skarven ner på bakplåtspappersklädd plåt och forma till kransar. Nyp ihop ändarna.
    5. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200˚.
    6. Skär med vass kniv några snitt i kransarna. Pensla med ägg och strö över socker blandat med kanel och mandel.
    7. Grädda i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.

    Kommentarer (2)

    barb 23 mars 2009

    Hej Lolan, Jag bakade din Bolognakrans idag, och den är ju supergod. Jag har gått och smygätit hela kvällen, vilket säkert kommer att synas på vågen.

    Haw 8 maj 2009

    Mycket god och fräsch. Tänker ha lite mera fyllning nästa gång för den blev aningens torr.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben