Serverar: 6 portioner
Det här receptet finns i min farmor Lisas (1895-1993) kokbok "Billig mat för det enkla hushållet". Fjärde upplagan, Göteborg 1915, Elanders Boktryckeri Aktiebolag. Pris 50 öre.
Smör och mjöl fräsas tillsammans, och buljongen spädes på. Bondbönorna sköljas och läggas ner i soppan jämte den skrapade och i skivor skurna moroten. Mjölken spädes på, och soppan får koka tills bönorna äro fullkomligt mjuka, vartill åtgår omkr. ½ timme, och soppan avsmakas. Under kokningen rör man ofta i soppan.
Å va glad jag blev att hitta de här receptet! Min farmor gjorde de här åt mej när jag va liten men hon hade nog receptet i huvudet för jag har inte hittat de i hennes samling recept! tack!....
Åg vilket härligt recept=) det här gör vi på tisdag när vi har soppdag på jobbet!
Min mamma o pappa odlade själva bondbönor. Vi hade så mycket att vi kunde koka soppa hela vintern, fryste ner i massor. Mamma kokade upp vatten o salt lade i bondbönorna + 2-3 morötter skurna i skivor. Efter ett tag lade hon i gröna ärtor som fick koka med ett tag mot slutet. Hon gjorde en redning på mjöl, vatten o grädde som hon rörde i mot slutet o som fick koka upp 2-3 minuter. När det va klart rörde hon i röd grädde som inte fick koka, hackade massor av perslija och hällde i, smakade av med salt o peppar. Den var himmelskt god. Hos oss hette det "bönvällng" och överallt omkring också.
Hur mycket är bönorna rensade? Har ni tagit bort både skidan och det yttre skalet runt varje böna eller är det bara skidan som ska bort?
Bondbönor ska enligt mig aldrig skalas efter att man tagit ut dom ur skidan. Jag är uppvuxen med bönvälling och har aldrig ätit den med skalade bönor. Bondbönor ska dock skördas i tid så att dom inte blir mjöliga och tråkiga, precis som spritärtor.