Brioche-saffransbullar

Serverar: 20 portioner

Årets lussebullar är mjuka, saftiga och godare än någonsin! Det går bra att använda din elvisp med degkrokarna om du inte har hushållsassistent.

Ingredienser

  • 250 g kallt smör i bitar
  • 2 paket saffran, á ½ g
  • 1½ msk rom/konjak/hett vatten
  • 25 g jäst
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 6½ dl vetemjöl + till utbakningen
  • 85 g smör till pensling
  • 1 dl socker, att rulla i
  • Instruktioner

    1. Tärna smöret och lägg ut på en tallrik. Blanda rom/konjak/hett vatten med saffran och låt stå 5 minuter. Smula ner jästen i en köksassistentbunke. Tillsätt ägg och saffranet, kör maskinen försiktigt tills jästen lösts upp.
    2. Tillsätt socker, salt och mjöl. Ha blandaren igång och lägg lite smör åt gången. Låt smöret gå in i degen innan du lägger i mer. Kör blandaren ordentligt så att degen blir jämn och blank, ca 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur.
    3. Häll upp degen på mjölat bakbord. Rulla degen till en rulle och dela rullen i 20 bitar. Forma till runda bollar och lägg i muffinsformar. Låt jäsa ca 1 timme.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt bullarna svalna något. Pensla med smält smör och doppa i socker. Ät och njut!

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben