Brunkans Långa

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 dagar

Det här är ett härligt segt bröd som tillhör storsäljarna på Brunkebergs Bageri & Catering. Det har fördelen att man inte behöver forma degen till några limpor, man bara öser ut den på plåten.

Ingredienser

  • Fördeg
  • 1 1/2 dl vatten
  • 100 g grovt grahamsmjöl
  • 10 g jäst
  • Huvuddeg
  • 750 g vetemjöl special eller Manitoba Cream (12-13 dl)
  • 25 g honung
  • 100 g mörkt muscovadosocker
  • 20 g jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 20 g salt
  • Instruktioner

    1. 1: Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet. Plasta bunken och låt stå i rmstemperatur över natten.
    2. 2. Dag 2: Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10-15 minuter.
    3. 3. Tillsätt saltet och kör degen ytterliggare 5 minuter. Degen skall vara ganska "vek" och lite glansig på ytan.
    4. 4. Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.
    5. 5. Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 * 25 cm. Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen. Plasta formen och ställ för kalljäsning i kylskåp över natten, alternativt låt degen jäsa ytterliggare 1,5 - 2 timmar i rumstemperatur.
    6. 6. När det är dags för utbakning efter jäsning (i kyl eller rumstemperatur), sätt ugnen på cirka 220 grader.
    7. 7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär degen i två lika delar. Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt. Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30-35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader (använd gärna termometer). Sänlk temperaturen i ugnen till 180 grader om bröden får mycket färg.
    8. 8. Förvara i kökshandduk i rumstemperatur. Går utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    carpe_diem_62 11 december 2009

    Det här var gott. Lagom segt som det skall vara..;) Står högt på listan nästa gång jag bakar...och så lätt TACK.../Dick

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben