Ett mustigt och saftigt nyttigt bröd med massor av nyttigheter
Ingredienser
5 dl urlakad drav (malt)
5 dl söt vört
½ dl sirap
2 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
10 - 12 dl vetemjöl eller dinkel
4 msk finhackad pomerans
50 g jäst
Instruktioner
- Värm eller kyl vörten till 37 grader. Smula ner jästen, tillsätt den urlakade draven med sirap och salt samt de övriga ingredienserna.
- Bland ihop allt till en smidig deg och låt det jäsa i 45 minuter övertäckt med bakduk.
- Forma degen till två runda limpor och låt det sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Baka limporna i 45 minuter i 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
- Låt svalna under bakduk till nästa dag.
Kommentarer (2)
Hur får jag tag på, eller gör egen malt?
Fantastiskt kul att baka/äta detta bröd. Testade med vanlig vörtmix som finns i butik - funkar hur bra som helst.