Bryssel- och rödkålspaj

Serverar: 1 portioner

Tid: 2 timmar 50 minuter

En uppskattad rätt för den som gillar grönt på julbordet, dessutom en utmärkt variation på brysselkål och rödkål.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk vatten, kallt
  • Fyllning
  • 200 g brysselkål
  • 300 g rödkål
  • 1 st rödlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk honung
  • 1 msk kinesisk soja
  • 4 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 50 g prästost, riven, eller allerumsost
  • Chévredressing
  • 100 g chèvreost, kantskuren och mosad
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, mald
  • Garnering
  • solrosskott
  • Instruktioner

    Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop med mjölet och saltet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en pajdeg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen, rulla upp den på kaveln och lägg den i en pajform, 26 cm i diameter. Fodra formen och jämna till kanterna med en vass kniv. Nagga degen med en gaffel och sätt in den i frysen ca 1 timme. Grädda pajen direkt från frysen ca 10 min. Koka brysselkålen lätt eller använd förvälld fryst. Strimla rödkålen. Skala och strimla löken. Stek rödkål och lök i smöret 2-3 min. Vänd i honung och soja. Salta och peppra. Låt svalna. Lägg rödkål, lök och brysselkål i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll det över grönsakerna i formen. Strö över osten och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Garnera pajen med solrosskott och strimlad rödlök. Dressing: Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.

    Kommentarer (1)

    RayofSunshine73 15 februari 2010

    Den liknar en köttpaj i konsistensen och var mycket god. Välavvägda smakbrytningar. Riktigt god vegetarisk paj.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben