Brytbröd med ost och oregano

Det är både festligt och gott att baka sitt eget brytbröd. Här fyller vi brödet med både ost och oregano som gör brödet extra saftigt och smakrikt. Brödet bakar vi en rund form och det smakar gott till både soppa och sallad.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk oregano
  • 4 dl riven ost
  • 1 ½ dl durumvetemjöl
  • Ca: 6 ½ -7 dl vetemjöl special
  • Pensling och garnering
  • Matolja
  • Oregano
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken och oljan till fingervarmt, 37°. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig ordentligt.
    2. Tillsätt salt, oregano, riven ost, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
    3. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma runda släta bullar. Lägg dem i en smord rund form med löstagbar kant. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
    4. Pensla bullarna med matolja och strö över oregano. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 35-40 minuter eller tills brödet har fin färg och känns torrt. Ta bort formen och låt brödet kallna på galler under bakduk. Går att frysa.
    5. Ugn 200°

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    LindaPortos 10 oktober 2008

    Jag provade detta recept början av veckan och det var kanon gott, det gick verkligen hem hos min pojkvän.

    Dintan 6 september 2009

    Supergott och enkelt att baka!

    Lantismamman 16 mars 2010

    Måste man ha durumvetemjöl och vetemjöl special eller kan man ha vanligt vetemjöl?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben