BrytbulleMums

Serverar: 20-25 portioner

En lite mer robust och dessutom nyttig bulle, som verkligen går hem hos mig. Tänk dig själv en brytbar bulle med god stark ost på´till frukost, lunch eller varför inte till kvällsfikat. Testa gärna detta recept och upplev skillnaden.

Ingredienser

  • 9 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 3½-4 dl grahamsmjöl
  • 100 g smör/margarin
  • ½ dl vetegroddar
  • 4 msk krossad linfrön
  • 2,5 dl mild lättyoghurt/kesella
  • 50 g jäst
  • 2 msk flytande honung
  • ½ l mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sesamfrö
  • Instruktioner

    1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Värm mjölken fingervarm (37 grader) tillsammans med fettet. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör ner yoghurt eller kesella , honung, saltet, vetegrodddar, linfrön och mjöl. Arbeta i hop till en deg/smet. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter. Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 25 delar.
    2. När man bakar med dinkelmjöl ska degen vara ganska kladdig. Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger. Arbeta istället varje bulle varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och i handflatorna. Gör ingenting om bullen ser lite kletig ut. Det rättar ut sig under jäsning och i ugnen:-) Lägg dem ganska tätt i en smord plåt/alt. bakpappersklädd, med höga kanter. Jäs ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med äggula och lite vatten och strö över sesamfrön. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden. Går alldeles utmärkt att frysa in.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben