Bufféflätor

Serverar: 2 portioner

Surdegen gör det ganska grova brödet saftigt. Rostade solroskärnor är både dekorativt och gott. Bjud på buffén, julbordet...vackert och gott.

Ingredienser

  • Dag 1
  • Surdeg
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vatten
  • Dag 2
  • ½ paket, 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk salt
  • 2 tsk kummin, stött
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • Pensling
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk rostade solroskärnor, finns färdiga i påse
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Rör samman mjöl och vatten i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
    2. Dag 2: Häll över surdegen i en Assistent eller i en större bunke. Smula ner jästen.
    3. Värm mjölken till fingervärme 37 º och blanda ner tillsammans med sirap, salt, stött kummin och det mesta av mjölet.
    4. OBS! Spara ca 2 dl till utbakningen.
    5. Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand 5 – 10 minuter.
    6. Låt jäsa under bakduk ca 1 ½ timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
    7. Dela den i två delar och sedan varje del i tre bitar. Rulla ut längder á ca 50 cm.
    8. Fläta till två stora bröd, lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och vik in ändarna.
    9. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
    10. Pensla med mjölk och strö över solroskärnor.
    11. Grädda, långt ner i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben