Surdegen gör det ganska grova brödet saftigt. Rostade solroskärnor är både dekorativt och gott.
Bjud på buffén, julbordet...vackert och gott.
Ingredienser
Dag 1
Surdeg
4 dl grovt rågmjöl
3 dl vatten
Dag 2
½ paket, 25 g jäst
5 dl mjölk
1 msk ljus sirap
1 msk salt
2 tsk kummin, stött
13-14 dl vetemjöl special
Pensling
2 msk mjölk
1 msk rostade solroskärnor, finns färdiga i påse
Instruktioner
- Dag 1: Rör samman mjöl och vatten i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
- Dag 2: Häll över surdegen i en Assistent eller i en större bunke. Smula ner jästen.
- Värm mjölken till fingervärme 37 º och blanda ner tillsammans med sirap, salt, stött kummin och det mesta av mjölet.
- OBS! Spara ca 2 dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand 5 – 10 minuter.
- Låt jäsa under bakduk ca 1 ½ timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
- Dela den i två delar och sedan varje del i tre bitar. Rulla ut längder á ca 50 cm.
- Fläta till två stora bröd, lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och vik in ändarna.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla med mjölk och strö över solroskärnor.
- Grädda, långt ner i ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Kommentarer (0)