Serverar: 10-12 portioner
Denna krans är så himla god och håller sig färsk länge.
Full med godheter som mandelmassa, russin och vanilj.
Till jul kan man baka den som saffranskrans.................
Ingredienser
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g färsk jäst för söta degar
½ dl kesella (kvarg, lätt eller 10%)
½ dl strösocker
1 krm salt
5-6 dl vetemjöl
(1 påse saffran)
Fyllning
75 g smör eller margarin
150 g riven mandelmassa
Ca 2 dl russin
½ dl vaniljsocker
Till pensling
1 ägg
Pärlsocker
Instruktioner
- Smält matfettet. Tillsätt mjölken och kesellan och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i degbunken.
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt socker, salt (och ev saffran)
- Arbeta ner vetemjölet (nästan allt) och kör i maskin ca 5 minuter eller ca 10 min för hand.
- Låt degen jäsa ca 35-40 minuter övertäckt.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla den till en kaka på ca 25x50 cm.
- Bred på matfettet, strö på vaniljsocker och den rivna mandelmassan och russin.
- Rulla ihop till en rulle som sedan skärs i lika stora bitar (ca 4-5 cm tjocka bitar)
- Lägg/kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant och klipp av överflödigt papper.
- Lägg bullarna i formen och låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
- Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda kakan i 200 grader ca 35-40 minuter i nedre delen av ugnen.
Lägg över ett bakplåtspapper om kakan börjar bli brun och grädda färdigt sedan.
- Lossa försiktigt kanten på formen och låt kakan svalna på galler under bakduk.
Kommentarer (0)