Detta är ett klassiskt vetebrödsrecept som piffats upp med färgglatt strössel. Fyllningen består av en läcker marsànkräm. Vetebrödet passar gammal som ung.
Ingredienser
1 pkt jäst
5 dl mjölk
15 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1½-2 dl strösocker
½ tsk mald kardemumma
Fyllning
1 pkt snabbmarsànkräm
Glasyr
1½ dl florsocker
1 msk vatten
Färgat strössel
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
- Häll cirka hälften av mjölet i en bunke eller matberedare. Blanda ner matfett i mjölet. Rör ner socker, kardemumma och degvätskan. Arbeta degen smidig. Tillsätt nästan allt av det resterande mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i sex bitar. Kavla eller tryck ut varje degbit till en rund kaka, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
- Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda dem mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt vetebröden kallna.
- Gör fyllningen. Tillaga marsànkrämen enligt förpackningens anvisningar.
- Dela vetebröden. Bred marsànfyllning på varje underdel. Täck med ovandelen.
- Gör glasyren. Blanda florsocker med lite vatten. Bred glasyren över kakorna. Strö över strössel. Dela varje vetebröd i fyra delar till små, läckra bakelser.
Kommentarer (0)