Cabrito Stoba, getstuvning

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Detta är en traditionell getstuvning från Curacao i Västindien. Får man inte tag på get kan man använda lamm. Enklare att göra än det kanske verkar när man läser receptet. Serveras på Curacao med Funchi (kokt majsmjöl som måste röras kraftigt hela koktiden). Jag brukar ta bulgur eller couscous istället.

Ingredienser

  • 150-250 g salt oxkött (eller något mindre kokt skivad saltrulle)
  • 750-1000 g ungget- eller lammkött med ben
  • 1 lime
  • 1 ½ msk neutral olja
  • 2 medelstora lökar tunnt skivade
  • 2-3 vitlöksklyftor pressade
  • 1 grön paprika skuren i små bitar
  • 1 tsk tabascosås
  • 1 burk (400g) hela tomater, spadet avsilat
  • 1 tsk socker
  • 1/4 tsk riven muskot
  • ½ krm malen svartpeppar
  • Ev salt efter avsmakning
  • 3 medelstora potatisar, skalade, tärnade
  • 1 liten zuccini i bitar
  • Instruktioner

    1. Med rått saltkött t ex rimmad oxbringa: Koka köttet mört i 1 l vatten 1-1 ½ timme. Tärna köttet och lägg i buljongen. (Jag brukar köpa större bit så att det räcker till att ena dagen äta oxbringa och också spara undan en bit + kokspad (0,6 dl) till Cabriton).
    2. Med kokt skivad saltrulle: Skär skivorna i centimeterstora bitar, koka dem i 0,6 dl vatten i 15 minuter. Låt stå.
    3. Gnid in getköttet med saften från limen och låt ligga.
    4. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken, paprikan, vitlöken och tabascosåsen tills löken är mjuk och genomskinlig. Häll sedan i tomaterna, sockret, muskoten, svartpeppar och getköttet. Låt småkoka 30 minuter under lock.
    5. Tillsätt därefter det salta köttet med kokbuljongen, potatisarna och zuccinin. Låt skjuda under lock åtminstone 30 minuter. Köttet ska vara mört och lossna lätt från benen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben