Detta är drömbakelser för dig som älskar kaffe i alla dess olika former. Ljuvliga formar fyllda med fluffig cappuccinomousse.
Ingredienser
Formar
2 ½ dl vetemjöl
200 g smör i bitar
½ dl strösocker
1 msk kakao
1 äggula
Fyllning
2 gelatinblad
2 äggulor
1 dl strösocker
250 g mascarponeost
2 msk kaffepulver
Lite hett vatten
1-1 ½ msk konjak
2 dl vispgrädde
Garnering
1 msk kakao
1 msk florsocker
Tillbehör
Veckade bakformar, gärna ovala
Instruktioner
- Gör formarna. Arbeta ihop mjöl, matfett, socker, kakao och äggula till en deg, för hand eller med maskin. Låt degen vila i kylskåpet cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och socker till en pösig smet. Rör ner mascarponeosten.
- Lös upp kaffepulvret i lite hett vatten. Rör ner det i krämen. Smaksätt med konjak.
- Ta upp och smält gelatinbladen i vattenbad eller i mikron. Rör ner gelatinet i smeten.
- Vispa grädden till ett fast skum. Vänd ner grädden i kaffesmeten. Låt moussen stelna något under tiden som formarna bakas ut.
- Smörj formarna. Dela degen i 18 bitar. Tryck ut varje degbit i formarna. Ställ dem på en plåt.
- Grädda formarna i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter. Låt dem svalna något innan de stjälps upp och får kallna.
- Fyll formarna rikligt med mousse. Släta till ytan. Sikta över kakao, sedan florsocker och till sist ytterligare lite kakao. Förvara bakelserna i kylskåpet fram till serveringen.
Kommentarer (0)