Chilichokladtårta

Serverar: 12-14 portioner

Super god och mastig chokladtårta med lite sting i! Vill man ha extra stark chilismak på tårtan kan man använda en färdigsmaksatt chilichoklad 64-70%, i ganachen. Extra gott blir det om man serverar toffee-glass eller dulce de leche-glass till tårtan. Garanterad succé!

Ingredienser

  • 1 liten röd chili, t ex spansk peppar
  • 1 torkad Guajillo (torkad chili)
  • 400 g mörk choklad, 56-70%
  • 100 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • Topping
  • 1 brk karamelliserad mjölk, á 397 g
  • Chokladganache
  • 100 g mörk choklad, 64-70%
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk rumsvarmt smör
  • Garnering
  • Krossade kakaobönor
  • Servering
  • Toffee-glass, dulce de leche-glass eller vanlig vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kärna ur och finhacka chilin riktigt smått. Smula sönder den torkade chilin riktigt smått. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Tillsätt färsk och torkad chili. Mixa till en slät kräm.
    3. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten och vänd i mjöl. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt kallna.
    4. Bred den karamelliserade mjölken på kakan och ställ den i kylen i ca 1 timme.
    5. Hacka chokladen till ganachen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och sirap och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt svalna något och vispa i smöret.
    6. Bred ganachen på tårtan och garnera med krossade kakaobönor. Servera tårtan med valfri glass.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben