Choklad-cheesecake

Serverar: 20-30 portioner

Långpannekaka i tre lager, så den tar lite längre tid att göra än exempelvis mockarutor, passar lika bra som efterrätt som till kaffekalaset.

Ingredienser

  • Botten
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • ½ dl siktad kakao
  • 200g normalsaltat kylt smör I stavar
  • 1 st äggula
  • Fyllning
  • 400g färskost av philadelphiatyp
  • 1½ dl socker
  • 3 st ägg
  • 150 g smält mörk choklad
  • 1 msk pulverkaffe
  • Glasyr
  • 150 g smält mörk choklad
  • 1½dl gräddfil
  • Garnering
  • Strimlor av apelsinskal (citron och lime går också bra)
  • Instruktioner

    1. Botten: Mixa mjöl, socker, kakao, smör & ägg till en jämn deg. Kavla ut den på bakplåtspapper till en rektangel lika stor som en liten långpanna, ca 20x30 cm. Lägg papaper +deg i långpannan och låt gärna vila en timme i kylen. Pricka botten och förgrädda 10 minuter i 175 ºC. Låt svalna.
    2. Fyllning: Elvispa färskosten mjuk och slät med sockret och ett ägg. Vispa i de andra äggen. Vispa i choklad och kaffepulver. Bred smeten jämnt över bottnen i långpannan. Grädda 25-30 min mitt I ugnen (175 º C), tills smeten precis stelnat. Låt svalna och kyl sedan i ett par timmar.
    3. Glasyr: Blanda den smälta chokladen med gräddfil och bred den slätt över kakan. Gör eventuellt mönster i ytan med gaffel eller liknande. Låt stå svalt över natten.
    4. Servering: Skär kakan med vass, värmd kniv i bitar. Garnera med strimlat apelsinskal.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben