Serverar: 20-30 portioner
Långpannekaka i tre lager, så den tar lite längre tid att göra än exempelvis mockarutor, passar lika bra som efterrätt som till kaffekalaset.
Ingredienser
Botten
3½ dl vetemjöl
1 dl socker
½ dl siktad kakao
200g normalsaltat kylt smör I stavar
1 st äggula
Fyllning
400g färskost av philadelphiatyp
1½ dl socker
3 st ägg
150 g smält mörk choklad
1 msk pulverkaffe
Glasyr
150 g smält mörk choklad
1½dl gräddfil
Garnering
Strimlor av apelsinskal (citron och lime går också bra)
Instruktioner
- Botten:
Mixa mjöl, socker, kakao, smör & ägg till en jämn deg. Kavla ut den på bakplåtspapper till en rektangel lika stor som en liten långpanna, ca 20x30 cm. Lägg papaper +deg i långpannan och låt gärna vila en timme i kylen. Pricka botten och förgrädda 10 minuter i 175 ºC. Låt svalna.
- Fyllning:
Elvispa färskosten mjuk och slät med sockret och ett ägg. Vispa i de andra äggen. Vispa i choklad och kaffepulver. Bred smeten jämnt över bottnen i långpannan. Grädda 25-30 min mitt I ugnen (175 º C), tills smeten precis stelnat. Låt svalna och kyl sedan i ett par timmar.
- Glasyr:
Blanda den smälta chokladen med gräddfil och bred den slätt över kakan. Gör eventuellt mönster i ytan med gaffel eller liknande. Låt stå svalt över natten.
- Servering:
Skär kakan med vass, värmd kniv i bitar. Garnera med strimlat apelsinskal.
Kommentarer (0)