Choklad-karamellpaj med kaffebönssirap

Serverar: 8 portioner

Mums mums

Ingredienser

  • Dej
  • 4 dl vetemjöl
  • 30 g strösocker
  • 150 g smör
  • 1 tsk ättika
  • Fyld
  • 100 g osaltat smör
  • 250 g mörk choklad
  • 150 g vit choklad
  • 4 äggulor
  • 4 ägg
  • 100 g strösocker
  • Sukkerlage
  • 25 g kaffebönor
  • 250 g strösocker
  • Instruktioner

    1. -Pajbotten: Blanda hastigt ihop vetemjöl, 30 gram socker, det salta smöret, ättika och 2 msk iskallt vatten i en skål. Knåda degen tills den är jämn och smidig. Låt degen vila ca. 2 timmar i kylskåp. Värm upp ugnen till 200ºC. Kavla ut degen mycket tunt och klä en smord pajform med löstagbara kanter (25 cm stor) med den. Nagga bottnen med en gaffel och ställ formen i frysen i 10 min. Klä formen med bakplåtspapper och fyll den med gula ärtor. Detta gör man för att degen inte ska jäsa för mycket under gräddningen. Ställ in formen i ugnen på mellersta falsen i 15 min. Ta ut den och ta bort ärtorna och bakplåtspappret. Baka i ytterligare 8-10 min., tills bottnen har blivit gyllene. Ta ut formen och ställ den att svalna.
    2. -Kaffebönssirap: Värm 250g socker och 21/2 dl vatten i en liten kastrull. Rör då och då tills sockret har blivit helt upplöst. Lägg i kaffebönorna, koka upp och sänk sedan värmen och låt det sjuda i ca. 4 minuter. Ta bort kastrullen och ställ den att svalna.
    3. -Fyllning: Smält choklad och smör över ett vattenbad i en rostfri skål. Ställ skålen i en gryta. Låt blandningen smälta under omrörning, ta bort den från värmen och ställ den åt sidan. Vispa ägg, äggulor och socker (de sista 100 g) i en skål i 10 min. tills smeten är tjock och porös. Vänd ner den smälta chokladen i äggsmeten och häll sedan hela smeten i pajformen. Baka pajen i ugnen på mellersta falsen i ca. 8 min. tills den har stelnat något. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna. Ställ den sedan i kylskåp, så att den blir riktigt kall.
    4. -Servering: Skär upp pajen i tårtbitar och servera dem med lättvispad grädde. Fördela lite kaffebönssirap runt om bitarna.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben