En perfekt avslutning på en fin middag. Serveras med fördel med dessertvinet Moscatel de Setúbal, 2002 från portugal. Varje gång jag bjuder på detta blir alla lyriska. Receptet har jag fått från en chefskonditor på Operakällaren.
Ingredienser
450 g grädde
150 g mjölk
60 g mörk choklad, 70% t.ex. Valrhona
150 g äggulor
100 g socker
Råsocker
Instruktioner
- Koka upp grädde och mjölk och häll detta över chokladen.
- Rör sedan så att chokladen smälter.
- Rör ihop äggulor och socker lätt. Blanda sedan detta med chokladsmeten.
- Låt smeten svalna och baka detta i formar på 90-95 grader i ca 45 min, tiden beror helt på vilken form.
- En större form gör att det tar upp emot en timme.
- Jag brukar skaka lite på ugnsluckan så ser jag om smeten rör sig eller har stannat.
- När brulén är färdigbakad så skall den svalna.
- Innan servering har man på lite råsocker och bränner av brulén så det blir ett härligt gyllenbrunt täcke.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Den var god men trots att det blev massor med brulé potioner med mina små formar och tog det 3 timmar innan den stelnade.. Men den var mkt god och jag köpte dessertvinet till och det var populärt.
Det var konstigt? Har du varmluftsugn? Jag har den i och för sig lite krämig och gör den några timmar innan. Men den stelnar alltid inom en timme i ugnen. Sist tog sambon ut den och då hade dne stelnat lite för mycket men det gick det med.