Chokladéclairer

Serverar: 20-24 portioner

Läckert!

Ingredienser

  • Degen
  • 125 ml vatten
  • 125 ml mjölk
  • 115 g smör
  • 1/4 tsk salt
  • 1/4 tsk socker
  • 140 g mjöl
  • 5 ägg, rumstemperatur
  • Fyllning
  • Bär
  • Grädde eller vaniljkräm
  • Topping
  • 130 g mörk choklad (finhackad
  • 2,5 dl vatten
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 70 g socker
  • Glasyr
  • 110 g chokladsås
  • 80 g vispgrädde
  • 100 g mörk choklad (finhackad)
  • 20 g osaltat smör, rumstemperatur
  • Instruktioner

    1. Degen: Blanda mjölk, vatten, smör, salt och socker i en kastrull och koka upp. När det kokar, häll ner mjölet och rör om kraftigt med en träsked. Sänk värmen, och rör i 2-3 minuter tills degen känns riktigt mjuk och följsam.
    2. Häll över till en bunke, antingen i en köksassistent, eller så får du ta fram elvispen. Tillsätt ett ägg i taget till den varma degen och vispa ordentligt. Det ser ut som att den skär sig lite efter varje ägg, men vispa på så blir det bra. När du tillsatt alla ägg, häll över degen i en spritspåse och spritsa ut längder på bakplåtspapper.
    3. Grädda i 190°C. Spraya längderna med lite vatten innan du sätter in dem, och spraya in i ugnen ett par gånger under baktiden - ångan gör så att puffarna lättare reser sig. Det tar ca 15-20 minuter för dem att bli genomgräddade - de ska ha lite färg och kännas lätta och "färdiga". Ta ut och skär genast ett litet hål i sidan på dem så att ångan kan komma ut, annars blir de soggiga i mitten. Låt svalna, dela helt.
    4. Fyllningen: Man kan ta vanlig vispad grädde, färska bär om man så vill, eller så gör man en vaniljkräm.
    5. Topping: Blanda allt i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och sjud tills det tjocknat - räkna med ungefär 15 minuter. Går att förvara i kylskåp, eller frysa ner.
    6. Glasyr: Koka upp grädden. Ta av från värmen, rör ner chokladen, lite i taget. Rör ner smöret, och till sist chokladsåsen som ska vara varm eller åtminstone hålla rumstemperatur.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    fjortis 3 oktober 2010

    hur stora ska de vara (längd och bredd) före man sätter de i ugnen?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben