Chokladfudgetårta

Serverar: 10 portioner

Servera med en klick lättvispad grädde, glass och färska bär eller en fräsch och syrlig fruktsallad.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • Fudge
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad gärna 70 % kakaohalt
  • 75 g smör, rumstempererat
  • Garnering
  • 1 msk kakao
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
    3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
    4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
    5. Pudra över kakao.

    Kommentarer (2)

    strimma21 26 mars 2010

    Det här är den absolut bästa kakan som finns om man gillar choklad! Den blir inte så där söt och kompakt utan den bara smälter i munnen. Jag brukar ta 2 dl socker istället för 2,5 dl, det blir godare. Ha den inte inne längre än 20 minuter även om den verkar ogräddad när man tar ut den (den dallrar liksom). GRYM!

    Saahon 19 maj 2011

    Ska ägg och socker verkligen vispas eller bara blandas?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben