Den här tårtan går snabbt och enkelt att göra, dessutom är den god att äta halvfryst. Under tiden man kokat kaffe, dukat bordet och satt sig ner har kakan tinas lagom mycket för att avnjutas.
Ingredienser
2 ägg
2 ½dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
Chokladkräm
150 g smör
3 tsk vetemjöl
3 msk kakao
6 msk strösocker
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
Garnering
3 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
1 krm vaniljsocker
Ev. chokladflagor eller färska hallon
Instruktioner
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen växelvis med det smälta smöret.
- Klipp ut ett smörpapper och lägg det i bottnen på formen. Smöra och bröa formens kanter och häll i smeten. Grädda i 175 grader tills kakan sjunker ner i mitten, ca 25 minuter.
- Smält smöret till chokladkrämen i en kastrull och tillsätt mjöl, socker, kakao, mjölk och vispgrädde. Rör till en slät kräm och låt den koka i ca 5 minuter till den tjocknar. Låt krämen svalna.
- När kakan är färdig och kallnat lyfter man upp den ur formen och placerar den på ett lämpligt fat. Därefter häller man chokladkrämen i den fördjupning som bildats. Låt kallna i kylen i ca 30 minuter.
- Vispa grädden lätt tillsammans med socker och vanilj. Bred ut den över chokladkrämen och serva kakan kall.
- Garnera gärna med chokladflagor eller färska hallon.
- Ät och njut.
Kommentarer (1)
Hej bodil! Jag undrar bara om du inte glömt någon igrediens här i denna chokladgodist¨årtan.... Jag kollar på chokladkrämen o undrar om det kanske skall vara kakao eller smält choklad där? Iså fall hur mycket? MVh Irene