Chokladmarängdessert

Serverar: 10 portioner

En utmärkt tårta för chokladälskare och en dessert man kan unna sig utan dåligt samvete; den innehåller mycket lite fett.

Ingredienser

  • 6 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 1½ tsk vitvinsvinäger
  • 1½ tsk kaluhalikör
  • Fyllning
  • 2½ dl lätt vispgrädde , 28 %
  • 4 tsk kaluhalikör
  • 150 g halverade gröna druvor
  • 150 g halverade blå duvor
  • Strimlor av limeskal till garnering
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper och rita en cirkel som är 23 cm i diameter på pappret.
    2. Knäck äggvitorna i en torr skål och vispa med elvisp tills det blir ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa på hög fart tills smeten är glansig och jämn. Vänd ner kakao, vinäger och likör.
    3. Bred ut 2/3 av marängsmeten på papprets cirkel. Gör en ring runt yttersta delen av cirkeln med resten av marängsmeten för att få en kant. Sätt ner ugnsvärmen till 150 grader och baka marängen i cirka 1½ timme. Stäng av ugnen och låt marängen svalna i ugnen.
    4. Vispa grädden hårt och blanda ner likören. Halvera druvorna och ta bort kärnorna. Bred vispgrädden ovanpå marängen och täck med druvor. Strö över limeskal och servera.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben